Skrzydełka grillowane po tajsku
Skrzydełka grillowane po tajsku to aromatyczne tajskie skrzydełka o lekko pikantnym smaku, możemy je przygotować w piekarniku a także na grillu węglowym lub elektrycznym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
3godziny
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
3godziny
Ingredients
Instructions
  1. W moździerzu rozetrzeć na gładką masę ziarenka kolendry, posiekany galangal i czosnek. Dodać stopniowo miód, olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Umyć skrzydełka a następnie zawinąć ich cienkie końce pod grubszą część tak aby powstały zgrabne trójkąty.
  3. Włożyć skrzydełka do dużej miseczki i zalać wcześniej przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ułożyć skrzydełka na ruszcie grillowym wyłożonym folią metalową. Piec około 20-25 min przewracając od czasu do czasu.
  5. Podawać z ulubioną surówką i ryżem jaśminowym. U nas sałątka z kapusty pekińskiej i mango (zobacz przepis).