Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. kotletów schabowych (ok. 1 cm grubości)
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryki zielonej
- 1/2 pęczka cebuli dymki
- 1 cm. świeżego imbiru
- kilka grzybów mun
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 szklanka bulionu przygotowanego wg. przepis lub z proszku
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 kieliszek wódki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Schab pokroić na cienkie paski
- Z sosu sojowego, wódki, przyprawy 5 smaków, 3 łyżek oleju i mąki ziemniaczanej zrobić marynatę, włożyć do niej paski schabu, dokładnie wymieszać i zostawić w cieple na ok. 20 min
- Papryki pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka, szczypior dymki na kawałki 2 cm, imbir na plasterki, grzybki mun gotować 5 minut, następnie pokroić w paski.
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić imbir i chwilę podsmażyć, dodać zamarynowany schab i smażyć 2-3 min ciągle mieszając.
- Dodać pozostałe składniki i smażyć kolejne 3 min.
- Dolać rosołek i dusić do zgęstnienia sosu.
- Ugotowany ryż ułożyć na środku ogrzanego talerza a na to gotowe danie.
Share this Recipe