Satay wołowy (sataj wołowy) to nasza kolejna propozycja dania z grilla. Satay to indonezyjski szaszłyk serwowany zazwyczaj z pikantnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Większość Indonezyjczyków (87%) to muzułmanie, dlatego szaszłyki wykonuje się przede wszystkim z drobiu, wołowiny i baraniny. Natomiast sataye wieprzowe są popularne wśród indonezyjskiej społeczności z korzeniami chińskimi.
Typowy indonezyjski satay to mięso na patyku, marynowane, następnie grillowane i podawane z sosem. Podstawowy sos do indonezyjskiego szaszłyka wykonuje się z orzeszków ziemnych (lub masła orzechowego), stąd też gotowy sos o nazwie "Sos do sataya" to właśnie pikantny sos na bazie orzeszków.
Do przygotowania naszego sataya użyliśmy dojrzewającego rostbefu, który można łatwo dostać w marketach w postaci porcji na stek. Kawałek stekowy nada się idealnie bo łatwo pociąć go w paski, które następnie nabija się na patyczki bambusowe. Mięso przed grillowaniem należy długo marynować, dlatego najlepiej jest to zrobić dzień przed grillem. Długo marynowany rostbef jest miękki i soczysty, podany z pikantnym sosem z orzeszków na pewno zrobi wielkie wrażenie na uczestnikach imprezy grillowej:)
Typowy indonezyjski satay to mięso na patyku, marynowane, następnie grillowane i podawane z sosem. Podstawowy sos do indonezyjskiego szaszłyka wykonuje się z orzeszków ziemnych (lub masła orzechowego), stąd też gotowy sos o nazwie "Sos do sataya" to właśnie pikantny sos na bazie orzeszków.
Do przygotowania naszego sataya użyliśmy dojrzewającego rostbefu, który można łatwo dostać w marketach w postaci porcji na stek. Kawałek stekowy nada się idealnie bo łatwo pociąć go w paski, które następnie nabija się na patyczki bambusowe. Mięso przed grillowaniem należy długo marynować, dlatego najlepiej jest to zrobić dzień przed grillem. Długo marynowany rostbef jest miękki i soczysty, podany z pikantnym sosem z orzeszków na pewno zrobi wielkie wrażenie na uczestnikach imprezy grillowej:)
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g rostbefu dojrzewającego
- patyczki bambusowe do szaszłyków
Marynata:
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Sos orzechowy:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 szt. szalotki lub cebuli dymki, posiekanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sambal oelek lub innego sosu chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- garść orzeszków ziemnych posiekanych
Ingredients
Marynata:
Sos orzechowy:
|
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce.
- Mięso tniemy w długie paski, obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, najlepiej na całą noc.
- Każdy pasek mięsa nabijamy wężykiem na namoczone w wodzie patyczki. Pieczemy krótko na mocno rozgrzanym grillu po 2-3 minuty z każdej strony.
Share this Recipe