Satay (sataj)
Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
2godziny
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
2godziny
Ingredients
  • 500g piersi kurczaka
Marynata:
Sos sataj:
Przybory:
Dodatek:
Instructions
  1. Pokroić mięso z kurczaka na podłużne dość cienkie plastry.
  2. Wymieszać kurczaka z marynata i marynować min. 2 godz.
  3. Przygotować sos satajowy. Posiekaną cebulkę przesmażyć na oleju, na małym ogniu do miękkości. Dodać resztę składników sosu i powoli gotować kilka minut.
  4. Zamarynowane mięso nadziać na uprzednio namoczone drewniane patyczki i grillować (ostatecznie można użyć patelni grillowej lub upiec w piekarnika), często smarować pozostałą marynatą. Podawać na gorąco z ciepłym sosem, jako dodatek można podać ryż jaśminowy.