Prep Time | 1/2 godziny |
Servings |
|
Ingredients
- 2 garście sałaty najlepiej mieszanka różnych sałat
Wkładka:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1,5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 1/2 łyżeczki papryczek chili suszonych posiekanej
- 10 szt. krewetek dużych, obranych
Dodatki
- garść świeżej kolendry
- gaść kiełków różne rodzaje
Sos:
- 1 szt. limonki (wyciśnięty sok)
- 1/2 łyżeczki wasabi w proszku
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli do smaku
- szczypta cukru do smaku
Ingredients
Wkładka:
Dodatki
Sos:
|
|
Instructions
- Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, doprawić, sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę, zamieszać. Kiedy olej mocno zapachnie wrzucić krewetki, zamieszać. Zmniejszyć ogień. Smażyć krótko, tylko tyle, by krewetki ogrzały się w aromatyzowanym oleju
- Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych krewetek, ewentualnie skropić pachnącym olejem z patelni.
Share this Recipe