Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi
Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne – oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 10minut
Passive Time
10minut moczenia wakame
Servings Prep Time
2osoby 10minut
Passive Time
10minut moczenia wakame
Ingredients
  • 1paczka tofu zwartegopokrojonego w kostkę 2×2
  • 1szt. pomidorabez pestek, pokrojonego w kostkę
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, pocięty wzdłuż na kawałki 4 cm
  • 1łyżka wodorostów wakamemoczonych 10 min. w wodzie
  • 4liście sałaty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sos umeboshi:
  • 2szt. śliwek solonychlub śliwek suszonych + 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2łyżki mirinu
  • 1łyżka oleju sezamowego
  • szczypta pieprzudo smaku
Instructions
  1. Wodorosty wakame odcedzić, osuszyć je dokładnie papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem.
  2. Dymkę włożyć na minutę do zimnej wody, wyjąć i osuszyć.
  3. Przygotować sos, zaczynając od starcia na gładką masę obu typów śliwek. Dolać mirin, olej sezamowy, doprawić pieprzem i wymieszać.
  4. Przygotować sos, zaczynając od starcia na gładką masę obu typów śliwek. Dolać mirin, olej sezamowy, doprawić pieprzem i wymieszać.