Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado to danie dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Grejpfruty zawierają mnóstwo witamin i mają działanie "odchudzające". Odpowiadająca za gorzki posmak naryngina sprawia, że owoc usprawnia pracę jelit, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Cytrusy warto wykorzystywać w zimowym gotowaniu, przypominają smaki lata i ciepło słońca.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 garści krewetek Black Tiger
- 1 łyżka masła
- 2 szt. awokado
- 1 szt. grejpfruta czerwonego
Dressing:
- 1 szt. limonki (sama otarta skórka)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Do przybrania:
- kilka liści sałaty
- 1 łyżka kiełków ulubionych (np. rzodkiewki lub brokuła)
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
Ingredients
Dressing:
Do przybrania:
|
Instructions
- Krewetki obrać z pancerzy, krótko obsmażyć na maśle i ostudzić.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w plastry. Grejpfrut obrać, usunąć białą skórkę i podzielić na cząstki.
- Przygotować dressing: z limonki zetrzeć skórkę i wymieszać z sosem sojowym, oliwą i miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wrzucić do miski owoce oraz krewetki, polać dressingiem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Share this Recipe