Przejdź do treści

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i mango

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i mango
Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i mango to danie, które można zaserwować jako wegetariańską przekąskę a także jako dodatek do tajskich, pikantnych dań.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1/2 szt. kapusty pekińskiej poszatkowanej
  • 1 szt. marchewki pociętej w zapałkę
  • 1/2 szt. mango dojrzałego
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 1/4 szt. papryki żółtej pokrojonej w paski
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
Sos do sałatki:
  • 3 łyżki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sezamu białego uprażonego na patelni
Prep Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1/2 szt. kapusty pekińskiej poszatkowanej
  • 1 szt. marchewki pociętej w zapałkę
  • 1/2 szt. mango dojrzałego
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 1/4 szt. papryki żółtej pokrojonej w paski
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
Sos do sałatki:
  • 3 łyżki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sezamu białego uprażonego na patelni
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu umieścić w zamykanym słoiku, zakręcić i mocno potrząsnąć parę razy aby wszystko dobrze wymieszać.
  2. Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki a następnie w 1 cm kawałki.
  3. Poszatkowane warzywa i mango umieścić w większej miseczce, polać je sosem i wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Sałatka doskonale komponuje się ze skrzydełkami po tajsku (zobacz przepis).
Share this Recipe