Sałatka z jajkiem w chińskim sosie to zdrowa, smaczna i pożywna przekąska w stylu europejsko-chińskim. Surowe i pieczone warzywa z dodatkiem jajka doprawione kwaśno-słodkim sosem w stylu chińskim. Możemy ją przygotować na lunch lub lekki obiad.
SAŁATKA Z JAKIEM W CHIŃSKIM SOSIE ZE ZDROWYM JARMUŻEM
Głównym składnikiem tej sałatki jest bardzo zdrowy jarmuż. Jarmuż to mniej znana odmiana kapusty, która zawiera dużą ilość witamin składników mineralnych. Ma kilkadziesiąt razy więcej witaminy A niż inne kapusty, oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza. Ma ponad 2 razy więcej wapnia niż mleko. Poza tym to wyjątkowo bogate źródło chlorofilu, błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (żelaza, potasu, magnezu, manganu).Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- jarmuż
- 1 szt. jajka ugotowanego na twardo
- 1 plaster dyni
- 1 szt. buraka ugotowanego lub upieczonego
- 1 łyżka pestek z dyni
- kilka plastrów cebuli czerwonej
Sos:
- 1 1/2 łyzki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka pasty miso
- 2 łyżeczki mirinu
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Buraka także pieczemy lub gotujemy.
- Liście jarmużu odrywamy od łodygi i masujemy kilka minut, aż liście zmiękną. Buraka i dynię kroimy w kostkę. Dynię prażymy na suchej patelni. Składniki sosu blendujemy w mikserze.
- Warzywa układamy w misce i zalewamy sosem, mieszamy i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Gotowe!
Share this Recipe