Sałatka z dyni z sosem miso to propozycja warzywnej sałatki ze słonym sosem na bazie japońskiej pasty miso. Głównymi składnikami sałatki jest pieczona dynia i zielona fasolka z dodatkiem zwartego tofu, świeżych ziół i orzechów. Wszystkie te zdrowe składniki doprawiamy sosem z pasty miso, czosnku i masła. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie muszą zastąpić masło olejem roślinnym.
Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki
- 2 grube plastry dyni
- plaster tofu zwartego (1/3 paczki)
- 1 szt. papryczki chili
- garść świeżych ziół mięty, kolendry, bazylii
- trochę soli do smaku
Sos miso:
- 1 łyżka pasty miso czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła w wersji wegańskiej zastąpić oliwą
Dodatki:
- garść orzechów posiekanych (różne rodzaje)
Ingredients
Sos miso:
Dodatki:
|
Instructions
- Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Po upieczeniu kroimy w grubą kostkę.
- Świeżą fasolkę obcinamy z oby końców, następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby była al dente. Fasolkę z puszki tylko odsączamy z wody.
- Przygotowujemy sos miso podgrzewając lekko wszystkie składniki w rondelku dokładnie mieszając. Orzechy prażymy na suchej patelni.
Share this Recipe