Sałatka z białej rzodkwi i marchewki to doskonały dodatek do wszelkich rodzajów sushi, a także innych dań japońskich. Sałatkę tą można także z powodzeniem podać jako jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego (orientalnego) posiłku.
Prep Time | 40 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 10 cm białej rzodkwi
- 1 szt. marchewki grubej
- 1/2 łyżeczki soli
Marynata:
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Ingredients
Marynata:
|
Instructions
- Przesypać warzywa solą, wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie odsączyć dokładnie na sicie z powstałego płynu.
- Do niewielkiej miseczki wsypać cukier i wlać ocet ryżowy. Mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści a następnie wlać olej sezamowy.
- ak zrobioną marynatą zalać rzodkiew i marchew. Wymieszać i odstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.
Share this Recipe