Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi (do sushi)
Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi to sałatka podawano często do sushi. Dodatek świeżego imbiru dodaje jej ostrego smaku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
  • 1szt. białej rzodkwi(małej)
  • 2szt. marchewki
  • 1łyżka soli
Sos:
Do posypania:
Instructions
  1. Rzodkiew i marchew obrać, opłukać i pokroić w słupki grubości zapałki i długości 4 cm. Wrzucić do miski, przesypać solą i pozostawić na 10 minut aby warzywa puściły sok.
  2. Przepłukać warzywa pod strumieniem zimnej wody, odsączyć i lekko odcisnąć.
  3. Połączyć składniki sosu: ocet z cukrem, sosem sojowym, imbirem i skórką z cytryny. Polać warzywa sosem i odstawić do zamarynowania na godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  4. Rozłożyć na talerzyki posypując sezamem. Podawać do sushi i innych dań japońskich.