Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to wspaniałe w smaku, błyskawiczne danie, jedno z moich ulubionych. Recepturę tego dania opracowałem sam bazując na moim doświadczeniu z kuchnia chińską. Wzorowałem się na daniu, które miałem kiedyś okazję jeść w Chinach, zastosowałem moje ulubione smaki i zdrowe składniki. Dodatek przesmażonej wędliny jest opcjonalny lecz bardzo wskazany ponieważ dodaje znakomicie komponujący się z kapustą mięsny smak umami. Danie to często wykonuje z bok choya (chiński pierwowzór był także z tego warzywa) jednak często jest niedostępny w okolicy, dlatego podstawowa wersję wykonuję z sałaty lodowej. Osobiście lubię to danie na ostro dlatego dodaje sporo sosu chili, oczywiście ilość tą można zmniejszyć według własnego gustu.
PRZEKĄSKA LUB DANIE GŁÓWNE
Potrawę ta można serwować jako przekąskę, danie główne wraz z gotowanym ryżem lub jako warzywny dodatek do obiadu. Danie zawiera dużą ilość pysznego słono-słodko-pikatnego sosu, który świetnie komponuje się z gotowanym ryżem. Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to 100% pewniak, wykonasz to danie nie posiadając żadnych umiejętności kulinarnych, zajmie ci to 15 minut i zaskoczysz smakiem każdego!Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. sałaty lodowej lub 2-3 sztuki bok choy
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- kilka plastrów wędliny opcjonalnie
Sos sojowo-miodowy
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu chili lub wg. gustu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ingredients
Sos sojowo-miodowy
|
Instructions
Share this Recipe