Sakiewki nadziewane wołowiną / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Sakiewki nadziewane wołowiną to rodzaj japońskich pierożków. Mięsne nadzienie jest zawijane w liście kapusty następnie zawiązywane szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Każdy liść kapusty pekińskiej przekrój w poprzek mniej więcej w połowie, odkrawając twardą część, a następnie gotuj je przez chwilę w lekko osolonej wodzie aż staną się miękkie. Gotowe liście delikatnie wyjmij z garnka i odłóż na bok.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, wsyp szczyptę soli i podsmaż mieloną wołowinę. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj posiekaną cebulę oraz marchew i smaż całość przez kilka minut.
  4. Następnie wlej japoński sos sojowy, dodaj pieprz, wymieszaj i duś pod przykryciem przez chwilę, po czym zdejmij z ognia.
  5. Przy pomocy łyżki nałóż nadzienie na przygotowane liście, delikatnie uformuj sakiewki i każdą zwiąż szczypiorkiem.
  6. Tak przygotowane sakiewki gotuj na parze przez około 5-10 minut. Przekładając sakiewki na talerz uważaj, by się nie rozerwały. SMACZNEGO!