Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 15 liści kapusty pekińskiej dużych
- 1 szt. cebuli
- 2 szt. marchewki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- szczypta soli
- 200 g mielonej wołowiny
- 4 łyżki sosu sojowego japońskiego
- szczypta pieprzu
- pęczek szczypiorku
Ingredients
|
|
Instructions
- Każdy liść kapusty pekińskiej przekrój w poprzek mniej więcej w połowie, odkrawając twardą część, a następnie gotuj je przez chwilę w lekko osolonej wodzie aż staną się miękkie. Gotowe liście delikatnie wyjmij z garnka i odłóż na bok.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy, wsyp szczyptę soli i podsmaż mieloną wołowinę. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj posiekaną cebulę oraz marchew i smaż całość przez kilka minut.
- Następnie wlej japoński sos sojowy, dodaj pieprz, wymieszaj i duś pod przykryciem przez chwilę, po czym zdejmij z ognia.
- Przy pomocy łyżki nałóż nadzienie na przygotowane liście, delikatnie uformuj sakiewki i każdą zwiąż szczypiorkiem.
- Tak przygotowane sakiewki gotuj na parze przez około 5-10 minut. Przekładając sakiewki na talerz uważaj, by się nie rozerwały. SMACZNEGO!
Share this Recipe