Sajgonki
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Jest to oryginalny, tradycyjny przepis na Sajgonki. Można je podawać jako przekąskę, danie główne z ryżem oraz jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
5osób 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
5osób 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Grzyby chińskie wrzucić do wody i gotować 10 minut. Po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
  2. Mielone mięso lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto.
  4. Marchewkę pokroić w słupki, poddusić.
  5. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć.
  6. Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
  7. Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i chili.
  8. Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyć na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykać, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu – wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa papiery położone na sobie.
  9. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju. Podawać ze słodkim sosem chili.