Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Prep Time | 60 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zamiast powyższego
- kilkanaście szt. papieru ryżowego
Farsz z wieprzowiną:
- 100 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g warzyw ulubionych, pokrojonych w zapałkę
- 1 łyżka wino ryżowe
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu do smaku
Farsz z wołowiną:
- 5 szt. grzybów mun
- 300 g mielonej wołowiny
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 1 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 szt. pieczarek (sporych)
- 1 szt. marchewki
- kilka liści kapusty pekińskiej pokrojonych w paski
- 50 g makaronu sojowego
- garść kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szt. żółtka jajka
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej, posiekanej
Dodatkowo:
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- trochę sosu chili do polania sajgonek lub
- trochę słodkiego sosu chili do polania sajgonek
Ingredients
Ciasto:
Farsz z wieprzowiną:
Farsz z wołowiną:
Dodatkowo:
|
|
Instructions
- Ciasto: Podane składniki zmiksować dokładnie, odstawić na 15 min a następnie usmażyć cienkie naleśniki. Naleśniki pszenne możemy zastąpić gotowym papierem ryżowym.
- Farsz z wieprzowiną: Mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Warzywa przesmażyć na woku, dodać mięso. Smażyć jeszcze przez chwilę, dodać wino, przyprawić do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, wystudzić.
- Farsz z wołowiną: Do wrzącej wody wrzucić grzyby mun i gotować ok. 10 minut, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć wołowinę, dodając soli i pieprzu do smaku. Cebulę i czosnek kroić w kostkę, podsmażyć, aż nabiorą złocistej barwy. Pieczarki należy pokroić w drobna kostkę i poddusić na patelni, należy pamiętać by je posolić. Marchewkę kroić w słupki i podsuszyć ją na patelni. Podsmażyć pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej. Makaron sojowy zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedzić i pokroić w kilkucentymetrowe paski. Następnie połączyć wszystkie składniki dodając 2 łyżki sosu sojowego, żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Wszystko podsmażyć przez kilka minut na patelni. Wystudzić.
- Przygotowanie: Po przygotowaniu farszu nakładać na środek placka farsz i zawinąć boki do środka, a następnie zwijać – podobnie jak nasze gołąbki. Zamiast płatów ciasta można użyć płatów papieru ryżowego lub liście kapusty pekińskiej, uprzednio zblanszowanych we wrzątku. Kiedy ruloniki wyschną smażymy je krótko w głębokim tłuszczu, powinny się przypiec na złoty kolor. Można je podawać z pikantnym sosem chili lub słodkim sosem chili.
Share this Recipe