Ryż z warzywami po chińsku / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Ten chiński ryż z warzywami możemy podawać zamiast białego ryżu gotowanego. Otóż to danie można przyrządzić w bardzo prosty sposób i potrzebujemy wiele naszego cennego czasu, wydatki też nie są zbyt wielkie. Jeśli ktoś jest fascynatem kuchni chińskiej to ta przystawka na pewno mu przypadnie do gustu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Ingredients
  • 1szklanka ryżu jaśminowego
  • 1szt. zielonego ogórka
  • 1szt. papryki czerwonej
  • 1/2główki kapusty pekińskiej
  • 2szt. pomidorów
  • 1puszka kukurydzy
  • 2łyżki oleju
  • 2łyżki sosu sojowego jasnego
  • trochę solido smaku
  • trochę pieprzudo smaku
Instructions
  1. Ryż gotujemy według przepisu. Odstawiamy, najlepiej na kilka godzin.
  2. Kroimy warzywa, najlepiej wszystko w kostkę.
  3. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy mieszając aż lekko zmiękną.
  4. Dodajemy ugotowany ryż wcześniej i dodajemy sos sojowy. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe! Stosować jako dodatek do dań zamiast ryżu białego.