Ryż smażony z wołowiną i brokułami to chińskie danie stir-fry smażone razem z ryżem. Mięciutka wołowina z chrupiącymi brokułami i ryżem jaśminowym w sojowo-ostrygowym lekko pikantnym sosie. Smaczne i bardzo szybkie do przygotowania. Należy tylko pamiętać, że do dań krótko smażonych na woku zawsze powinniśmy stosować wysokogatunkową, miękką wołowinę inaczej otrzymamy twarde, żylaste kawałki. Najlepsza do tego celu jest polędwica wołowa ale bardzo dobrze nadają się o połowę tańsze rostbef i antrykot. Danie podajemy jako lekki obiad, przekąskę, lunch lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ryż smażony z wołowiną i brokułami to klasycznie wykonane danie stir-fry z ryżem i może być wstępem do różnych wariacji potrawy "ryż smażony z...". W skrócie: ulubione mięso należy pokroić cieniutko i zamarynować w sosie sojowym (ewentualnie z dodatkami). Ulubione warzywa pocięte w kawałki wielkości kęsa należy przesmażyć krótko wraz z mięsem (lub mięso oddzielnie) na woku, następnie połączyć z ryżem i sosem. Sos według gustu może być ostry, słony, kwaśny, słodki lub być kombinacja kilku ulubionych smaków. Na koniec należy przesmażyć wszystko kilka minut. Danie warto na koniec posypać smażoną cebulką, sezamem lub szczypiorkiem. Zachęcam do eksperymentów!
Ryż smażony z wołowiną i brokułami to klasycznie wykonane danie stir-fry z ryżem i może być wstępem do różnych wariacji potrawy "ryż smażony z...". W skrócie: ulubione mięso należy pokroić cieniutko i zamarynować w sosie sojowym (ewentualnie z dodatkami). Ulubione warzywa pocięte w kawałki wielkości kęsa należy przesmażyć krótko wraz z mięsem (lub mięso oddzielnie) na woku, następnie połączyć z ryżem i sosem. Sos według gustu może być ostry, słony, kwaśny, słodki lub być kombinacja kilku ulubionych smaków. Na koniec należy przesmażyć wszystko kilka minut. Danie warto na koniec posypać smażoną cebulką, sezamem lub szczypiorkiem. Zachęcam do eksperymentów!
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 szt. brokuła
- 200 g miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu)
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sambal oelek
Do posypania:
Ingredients
Marynata:
Sos:
Do posypania:
|
Instructions
- Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru.
- Mięso kroimy w paseczki, następnie wkładamy do marynaty na 15 minut.
- W woku rozgrzewamy olej i smażymy mieszając czosnek, dymkę, brokuła i mięso (aż mięso zmieni kolor).
- Zgarniamy warzywa na bok, wlewamy odrobinę tłuszczu, wlewamy roztrzepane jajko i smażymy na suchą jajecznicę (jajko podczas smażenia nie powinno mieszać się z reszta składników).
Share this Recipe