Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 2 łyzki oleju arachidowego do smażenia
- 3 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 1 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
- garść zielonej fasolki zblanszowanej, pokrojonej w 2 cm kawałki
- 1-2 szt. papryczki chili zielonej bez pestek, pokrojonej w małe kawałki
- 1 szt. pomidora bez skórki, pokrojony w kawałki
- 3 szt. grzybów mun wymoczone we wrzątku przez 15 minut i pokrojone w paski
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- szczypta soli do smaku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- trochę świeżej kolendry do przybrania
Ingredients
|
Instructions
- Ryż wypłukać, zalać 1,5 szklankami zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12-14 minut. Po ugotowaniu powinien być lekko twardy. Odstawić na minimum 1 godzinę do obeschnięcia.
- Dołożyć ugotowany ryż, wymieszać.
- Doprawić do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz solą.
Share this Recipe