Ryż smażony z kurczakiem
Ocena ze starego portalu: 4,65 / 40 ocen
Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Jeżeli dodasz jasnego sosu, ryż będzie dużo jaśniejszy. Można podawać jako oddzielną potrawę jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Passive Time
20minut
Ingredients
  • 2szklanki ryżu jaśminowegougotowanego, nalepiej odstawionego na kilka godzin
  • 150g piersi kurczaka
  • 3szt. jajkaroztrzepanego
  • 2szt. cebulimałych, pokrojonych w piórka
  • 2łyżki zielonego groszkuugotowanego lub z puszki
  • 2łyżki sosu sojowego
  • szczypta solido smaku
  • szczypta pieprzudo smaku
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • kilkałyżek oleju do smażenia
Marynata:
Instructions
  1. Przygotować składniki.
  2. Pociąć kurczaka w 1 i 1/2 cm kostkę (aktualizacja 02-2017: obecnie tnę kurczaka w cienkie paseczki lepiej mieszają się z ryżem).
  3. Wymieszać składniki marynaty, połączyć z kurczakiem odstawić na 20 min.
  4. W woku na 1 łyżce oleju, smażyć kurczaka, mieszając, aż zmieni kolor, wyjąć na talerzyk.
  5. Cebulę smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, przełożyć na talerzyk.
  6. Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oleju, wsypać ryż, posolić, smażyć przez 5 min. często mieszając, dodać cebulę. W środku ryżu zrobić dołek, wlać 1/2 łyżki oleju, mieszając smażyć jajka na suchą jajecznicę, wymieszać z ryżem i smażyć 2-3 min., często mieszając.
  7. Dodać kurczaka, groszek, sos sojowy i smażyć dalej przez 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast posypany dymką.