Ocena ze starego portalu: 4,65 / 40 ocen
Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Jeżeli dodasz jasnego sosu, ryż będzie dużo jaśniejszy. Można podawać jako oddzielną potrawę jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Jeżeli dodasz jasnego sosu, ryż będzie dużo jaśniejszy. Można podawać jako oddzielną potrawę jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego, nalepiej odstawionego na kilka godzin
- 150 g piersi kurczaka
- 3 szt. jajka roztrzepanego
- 2 szt. cebuli małych, pokrojonych w piórka
- 2 łyżki zielonego groszku ugotowanego lub z puszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- kilka łyżek oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka wina ryżowego
Ingredients
Marynata:
|
Instructions
- Pociąć kurczaka w 1 i 1/2 cm kostkę (aktualizacja 02-2017: obecnie tnę kurczaka w cienkie paseczki lepiej mieszają się z ryżem).
- Wymieszać składniki marynaty, połączyć z kurczakiem odstawić na 20 min.
Share this Recipe