Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 225 g ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu z odrobiną soli
- 5 szt. cebuli dymki same cebulki, posiekane
- 125 g groszku lub fasolki, lekko podgotowanego
- 450 g krewetek małych lub średnich
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju lub ghee
Na pastę:
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek
- 2 zabki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 łyżeczki curry madras
- 1 łyżka indyjskiej pasty curry
- 1 łyżka oleju
Na omlet:
- 2 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 1/2 łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
Do przybrania:
- 2 łyżki świeżej kolendry lub naci pietruszki
Ingredients
Na pastę:
Na omlet:
Do przybrania:
|
Instructions
- Ugotować ryż wg. przepisu z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
- Jaja rozbić i delikatnie roztrzepać (wprowadzić w masę jajeczną jak najmniej powietrza), dodać olej sezamowy, sos sojowy i sól.
- Na grubej patelni (najlepiej prostokątnej) usmażyć jak omlet tamago (zobacz przepis na tamago). Gotowy, zwinięty omlet pokroić w 1 cm plasterki i odstawić.
Share this Recipe