Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis…
Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które pozwala wykorzystać ryż ugotowany dnia poprzedniego. W tej wersji zdecydowaliśmy się dodać bardzo popularna w Indonezji pastę krewetkową, a także wzbogaciliśmy danie kawałkami panierowanego tofu.
Prep Time | 20 minut |
Cook Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Danie
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 4 łyżeczki czosnku puree
- 1 puszka pędy bambusa słupki
- 2 jajka
- 2 cebule
- mąka
- panko
- szczypior, pomidor
Sos
- 6 łyżek sosu Ketjap Manis
- 4 łyzki sos sojowy japoński
- 1 łyżeczka pasta krewetkowa tajska OPCJONALNIE!
Ingredients
Danie
Sos
|
Instructions
- Ryż przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu wstawiamy go na 3 godziny do lodówki, dzięki temu lepiej nam się skarmelizuje. Najlepiej jednak użyć ryż, który pozostał nam z obiadu z dnia poprzedniego 😉
- Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Warto tofu odrobinę posolić lub potrzymać kilka minut w marynacie z sosu sojowego, jednak trzeba pamiętać, aby dobrze je osuszyć(ręcznikiem papierowym) przed panierowaniem. Kawałki tofu obtaczamy w mące, jajku i następnie w panko. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru
- Kroimy cebule i smażymy na woku do skarmelizowania. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy puree czosnek i dalej smażymy przez chwile
- Dodajemy wcześniej wyjęty z lodówki ryż(wyjąć ok 30 min przed smażeniem) i smażymy następne 2 minuty
- Po tym czasie dodajemy słodki sos sojowy ketjap manis i jasny sos sojowy, oraz opcjonalnie łyżeczkę pasty krewetkowej. Smażymy dalej, często mieszając do całkowitej redukcji sosu, tak by sos wsiąknął w ziarna ryżu
- Dodajemy słupki bambusa i smażymy jeszcze kolejna minutę
- Na oddzielnej patelni smażymy jajka, które dodamy na wierzch dania. Chcemy uzyskać jajko sadzone o półpłynnym żółtku. W tym celu najpierw smażymy krótko na dużym ogniu, następnie przykrywamy patelnie pokrywką i zmniejszamy ogień na mały, dzięki temu jajko na spodzie będzie przysmażone, a żółtko zachowa swój piękny kolor
- Ryż przekładamy na talerz, dodajemy panierowane tofu, po bokach pokrojonego pomidora. Na wierzchu układamy jajko sadzone. Całość obsypujemy świeżym szczypiorkiem
Share this Recipe