Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen
Ryż gotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.
Aktualizacja 02-2017: Jest to bardzo stary przepis, dodany w 2004 roku. Obecnie nie widzę żadnego zastosowania dla tak gotowanego ryżu i nigdy sam tak ryżu nie gotuję. Do ryżu smażonego gotuję ryż metodą absorpcji i odstawiam na kilka godzin do przeschnięcia.
Ryż gotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.
Aktualizacja 02-2017: Jest to bardzo stary przepis, dodany w 2004 roku. Obecnie nie widzę żadnego zastosowania dla tak gotowanego ryżu i nigdy sam tak ryżu nie gotuję. Do ryżu smażonego gotuję ryż metodą absorpcji i odstawiam na kilka godzin do przeschnięcia.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
szklanki ugotowanego ryżu
|
Ingredients
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego lub innego ryżu białego
Ingredients
|
|
Instructions
- Do garnka wlać 1 litr wody. Wstawić na gaz. Kiedy woda się zagotuje dodać ryż.
- Kiedy woda zagotuje się ponownie, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 12 min.
- Odsączyć ryż na sitku. Jeżeli chcemy go użyć do smażenia należy odstawić go na kilka godzin, żeby dobrze wysechł.
Share this Recipe