Ryba z cukinią w żółtym curry to dwa rodzaje ryb i cukinia tworzące w tej potrawie dobrze dobrane trio, jedwabista ryba i chrupiąca cukinia w lekko pikantnym sosie z żółtej pasty curry to doskonale współgrająca kompozycja. Marynowanie filetów można przedłużyć pozostawiając je w marynacie na całą noc w lodówce, wtedy nasze curry nabierze jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g filetu z dorsza
- 250 g filetu z łososia
- 125 g cukini małej, pokrojonej w słupki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka pasty curry żółtej
Marynata do ryby:
- 3 łyzki soku z limonki lub soku cytryny
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej, posiekanej bez pestek
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub
- 1 łyżeczka miąższu tamaryndowca
- 2 szt. liści limonki kaffir suszonych, pokruszonych
Do przybrania:
- 1 łyżka świeżej kolendry
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepisu
Ingredients
Marynata do ryby:
Do przybrania:
Dodatek:
|
Instructions
- Filety rybne pokroić w kostkę 1,5 cm.
- Gotową potrawę posypać listkami kolendry i podawać z ryżem jaśminowym.
Share this Recipe