Ryba w żółtym mleczku kokosowym
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Ryba w żółtym mleczku kokosowym to pyszne tajskie danie rybne, lekko ostre, bardzo łatwe do przygotowania. Zazwyczaj w daniach tajskich rybę podaje się w większych kawałkach, mniej więcej 5x10cm ale ja preferuje małe kawałki (mięso jest bardziej nasycone sosem), ale wy możecie pociąć jak wam się podoba. Do tego dania użyłem mojej ulubionej ryby halibuta (no może drugiej ulubionej po nigdzie-niedostępnym torbucie), jest on jednak tak kruchy, że trudno po gotowaniu utrzymać go w całych kawałkach. Jeżeli chcecie mieć w sosie całe, duże kawałki ryby to lepiej użyć jakąś jędrniejszą rybę np. dorsza albo tilapię.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Ingredients
Dodatki 1:
Dodatki 2:
Dodatek:
Instructions
  1. Rybę tniemy w kawałki (mniejsze lub większe według gustu), przygotowujemy warzywa.
  2. W woku lub patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i kurkumę (Dodatki 1) i smażymy aż poczujemy wyraźny zapach przyprawy.
  3. Dodajemy Dodatki 2: pastę curry (możemy ją najpierw rozmieszać z bulionem rybnym), bulion rybny, mleczko kokosowe i sos rybny, mieszamy i zagotowujemy.
  4. Dodajemy rybę, mieszamy.
  5. Gotujemy kilka minut (5 minut dla małych kawałków trochę dłużej dla dużych).
  6. Przekładamy kawałki ryby delikatnie na talerz aby ich nie rozkruszyć i zalewamy sosem. Podajemy z ryżem jaśminowym.