Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Ryba w żółtym mleczku kokosowym to pyszne tajskie danie rybne, lekko ostre, bardzo łatwe do przygotowania. Zazwyczaj w daniach tajskich rybę podaje się w większych kawałkach, mniej więcej 5x10cm ale ja preferuje małe kawałki (mięso jest bardziej nasycone sosem), ale wy możecie pociąć jak wam się podoba. Do tego dania użyłem mojej ulubionej ryby halibuta (no może drugiej ulubionej po nigdzie-niedostępnym torbucie), jest on jednak tak kruchy, że trudno po gotowaniu utrzymać go w całych kawałkach. Jeżeli chcecie mieć w sosie całe, duże kawałki ryby to lepiej użyć jakąś jędrniejszą rybę np. dorsza albo tilapię.
Ryba w żółtym mleczku kokosowym to pyszne tajskie danie rybne, lekko ostre, bardzo łatwe do przygotowania. Zazwyczaj w daniach tajskich rybę podaje się w większych kawałkach, mniej więcej 5x10cm ale ja preferuje małe kawałki (mięso jest bardziej nasycone sosem), ale wy możecie pociąć jak wam się podoba. Do tego dania użyłem mojej ulubionej ryby halibuta (no może drugiej ulubionej po nigdzie-niedostępnym torbucie), jest on jednak tak kruchy, że trudno po gotowaniu utrzymać go w całych kawałkach. Jeżeli chcecie mieć w sosie całe, duże kawałki ryby to lepiej użyć jakąś jędrniejszą rybę np. dorsza albo tilapię.
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 800 g filetu rybnego pociętego w kawałki (duże lub małe)
- 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatki 1:
- 1 szt. pora tylko zielona część, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej, drobno posiekanej
- 2 łyżeczki kurkumy
Dodatki 2:
- 1 łyżka pasty curry żółtej
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 1 szklanka bulionu rybnego ewentualnie bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu rybnego
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatki 1:
Dodatki 2:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe