Ryba w sosie z mleka kokosowego to indyjskie danie rybne w głębokim aromatycznym sosie. Danie bardzo smaczne i niezwykle łatwe do wykonania. Mleko kokosowe powszechnie stosowane jako baza do dań tajskich, w Indiach natomiast stosuje się je tylko na południu kraju. Z powodu głębokiego sosu z mleczka kokosowego danie podobne jest do tajskiego curry jednak użyte przyprawy są typowo indyjskie. Kolor daniu nadaje żółta kurkuma a smak i pikantność spora ilość garam masala. Po ugotowaniu danie posypuje się szczypiorem z dymki i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z indyjskim ryżem basmati.
INDYJSKIE PRZYPRAWY
Znakiem rozpoznawczym kuchni indyjskiej są przyprawy i ich olbrzymia różnorodność. Każdą, na pozór prostą potrawę potrafią zmienić w oryginalne smakowo danie. Jednak największą zaletą obfitości stosowanych przypraw są ich właściwości lecznicze. To one są sekretem niezwykłej odporności mieszkańców Indii na choroby cywilizacyjne.Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 600 g filetu rybnego ze zwartej, białej ryby (dorsz, miruna)
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sypkie przyprawy:
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki garam masala
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
Pozostałe składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z limonki
Do posypania:
- 4 łyżki posiekanej dymki (szczypior)
- 1 łyżka listków kolendry
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sypkie przyprawy:
Pozostałe składniki:
Do posypania:
Dodatek:
|
Instructions
- Na woku lub patelni na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć około 3 minut mieszając.
- Dodać czosnek i po minucie smażenia wrzucić sypkie przyprawy, wymieszać.
- Spróbować, doprawić ewentualnie wg. gustu solą i sokiem z limonki
Share this Recipe