Ryba w cieście na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego filetu. Ja użyłem filetu w kostce, jego zaletą jest całkowity brak ości, oraz łatwość krojenia w kostkę, jednak jego rozmiary wymuszają nieco inny od standardowego rozmiar kawałków (2,5×2,5x1cm zamiast 2x2x2cm). Olej chili nadaje potrawie nie tylko ostrość ale także charakterystyczny smak. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 400g filetu rybnego
  • 1cm świeżego imbiruposiekanego
  • 3ząbki czosnkuwyciśniętego
  • 1szt. cebuli dymkiposiekanej
  • 2szklanki olejudo smażenia i frytowania
Marynata:
Sos:
Ciasto:
  • 1/2szklanki mąki
  • trochę wody
Instructions
  1. Filet pociąć na 2 cm kostkę (ja użyłem filetu w kostce co zmusiło mnie do pocięcia go nieco inaczej, na kawałki 2,5×2,5x1cm)
  2. Wymieszać składniki marynaty, polać nią rybę, odstawić. Po 10 min zebrać łyżką marynatę z dna naczynia i polać rybę jeszcze raz, po kolejnych 10 min czynność powtórzyć (razem marynować 30 min).
  3. Wymieszać składniki na sos.
  4. Mąkę wymieszać z wodą na rzadkie ciasto (jak na naleśniki).
  5. Rybę wyjąć z marynaty, maczać kawałki ryby w cieście i smażyć na głębokim oleju aż się zarumieni (ok. 2 min).
  6. Wyjmować z oleju kawałki ryby i osączać na papierowym ręczniku.
  7. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, imbir i dymkę. Dodać przygotowany sos, zagotować aż zgęstnieje. Dodać rybę, dokładnie wymieszać. Danie gotowe.