Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego filetu. Ja użyłem filetu w kostce, jego zaletą jest całkowity brak ości, oraz łatwość krojenia w kostkę, jednak jego rozmiary wymuszają nieco inny od standardowego rozmiar kawałków (2,5x2,5x1cm zamiast 2x2x2cm). Olej chili nadaje potrawie nie tylko ostrość ale także charakterystyczny smak. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego filetu. Ja użyłem filetu w kostce, jego zaletą jest całkowity brak ości, oraz łatwość krojenia w kostkę, jednak jego rozmiary wymuszają nieco inny od standardowego rozmiar kawałków (2,5x2,5x1cm zamiast 2x2x2cm). Olej chili nadaje potrawie nie tylko ostrość ale także charakterystyczny smak. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g filetu rybnego
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1 szt. cebuli dymki posiekanej
- 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju chili
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- trochę wody
Ingredients
Marynata:
Sos:
Ciasto:
|
Instructions
- Wymieszać składniki marynaty, polać nią rybę, odstawić. Po 10 min zebrać łyżką marynatę z dna naczynia i polać rybę jeszcze raz, po kolejnych 10 min czynność powtórzyć (razem marynować 30 min).
- Wymieszać składniki na sos.
- Mąkę wymieszać z wodą na rzadkie ciasto (jak na naleśniki).
Share this Recipe