Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 kg filetu rybnego (ryby o białym mięsie)
- 1 szt. limonki tylko starta skórka
- 3 łyżki soku z limonki
- 5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru palmowego lub
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 3 łyżeczki mąka kukurydziana
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- 1 pęczek dymki
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepisu lub z proszku
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Sparzyć limonkę i na drobnej tarce zetrzeć jej skórkę. Wymieszać skórkę i sok z limonki, starty imbir, wino, sos sojowy i cukier (uwaga na ilość soku z limonki może wam wyjść za kwaśne, więc według uznania).
- Rybę pokroić na kawałki, w polskich warunkach będzie to pewnie mrożonka z marketu która ma sporo wody. W razie potrzeby polecam ręczne odciśnięcie ryby z wody, następnie obsypać rybę mąką kukurydzianą,
- Rozgrzać wok, lub inne naczynie w którym smażymy na głębokim tłuszczu. Można też smażyć kawałki ryby na zwykłej patelni ale trzeba to robić w umiejętny sposób.
- Oczyścić wok, na 2 łyżkach oleju podsmażyć dymkę, dodać rybę, dolać limonkową miksturę oraz bulion, zagotować i pozostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje (można dodać trochę mąki kukurydzianej rozmieszanej z odrobiną wody).
- Podawać z ryżem. Palce lizać, danie ma specyficzny smak. Imbir ma być starty!! nie pokrojony.
Share this Recipe