Ocena ze starego portalu: 4,6 / 5 ocen
To pierwsze wykonane przeze mnie danie na parze. Do przygotowania tego dania użyłem oryginalny chiński, bambusowy koszyk do gotowania na parze, jeżeli takowego nie posiadacie nie ma obaw są inne sposoby - zajrzyj do poradnika, techniki obróbki cieplnej - gotowanie na parze. Dania gotowane na parze są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne, moim zdanie jednak nie dorównują smakiem daniom smażonym, wiem jednak, że mają wielu zwolenników. Dodatkowo gotowanie na parze (w odróżnieniu od gotowania w wodzie) pozostawia w pożywieniu wszystkie składniki odżywcze. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
To pierwsze wykonane przeze mnie danie na parze. Do przygotowania tego dania użyłem oryginalny chiński, bambusowy koszyk do gotowania na parze, jeżeli takowego nie posiadacie nie ma obaw są inne sposoby - zajrzyj do poradnika, techniki obróbki cieplnej - gotowanie na parze. Dania gotowane na parze są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne, moim zdanie jednak nie dorównują smakiem daniom smażonym, wiem jednak, że mają wielu zwolenników. Dodatkowo gotowanie na parze (w odróżnieniu od gotowania w wodzie) pozostawia w pożywieniu wszystkie składniki odżywcze. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 szt. filetów rybnych o grubości 1,5 cm ( ok. 500 gram)
- 1 cm. świeżego imbiru posiekanego
- 2 szt. cebuli dymki posiekanej
Sos:
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować aż zgęstnieje.
Share this Recipe