Pulpeciki serowe z groszkiem (Matar panir)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. przepis na panir, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
3-4osoby 60 minut
Passive Time
30minut (moczenie pulpecików)
Servings Prep Time
3-4osoby 60 minut
Passive Time
30minut (moczenie pulpecików)
Ingredients
Zalewa do pulpetów:
  • 2łyżeczki kurkumy
  • 3łyżeczki soli
  • 2szklanki serwatki po serzeciepłej lub ciepłej wody
Pozostałe składniki (w kolejności dodawania):
  • 2łyżki olejulub ghee
  • 1/2łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2szt. papryczki chili suszonejposiekanej
  • 1łyżeczka świeżego imbirustartego
  • 1ząbek czosnkuwyciśnięty lub posiekany
  • 1/2łyżeczki kurkumy
  • 450g zielonego groszku(można użyć groszek z puszki)
  • 150ml wody
  • 6szt. pomidorówsparzonych, obranych ze skóry i drobno pokrojonych lub 1 puszka pomidorów
  • 1łyżeczka garam masala
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka soku z limonkilub cytryny (opcjonalnie)
Dodatek:
Instructions
  1. Panir przełożyć do dużego naczynia i dobrze wyrobić rekami, aż będzie gładki i miękki. Uformować z niego niewielkie kulki, ok 2 cm średnicy.
  2. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 cm ghee lub oleju, wrzucić kulki (powinny swobodnie pływać) i smażyć od czasu do czasu mieszając aż usmażą się na złoto-brązowy kolor.
  3. Wyjąć na talerz przykryty papierem kuchennym, w celu osączenia.
  4. Przygotować zalewę i wrzucić do niej usmażone pulpeciki. Pozostawić w roztworze na ok. 1/2 godz.
  5. W garnku lub woku rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oleju lub ghee. Wrzucić kmin rzymski, chili, czosnek i imbir.
  6. Kiedy kminek się zbrązowi (ok. 30-45 sek) dodać kurkumę i groszek. Wlać wodę, przykryć i gotować do miękkości (jeśli dodajemy groszek z puszki gotujemy bardzo krótko 1-2min). Następnie dodać pomidory i kulki z sera. Wymieszać i gotować na małym ogniu 5 min.
  7. Tuż przed podaniem dodać garam masalę, sól i w razie potrzeby sok z cytryny do smaku. Podawać z gotowanym ryżem Basmati.