Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. przepis na panir, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.
Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. przepis na panir, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.
Prep Time | 60 minut |
Passive Time | 30 minut (moczenie pulpecików) |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g sera panir zob. przepis na panir
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Zalewa do pulpetów:
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki soli
- 2 szklanki serwatki po serze ciepłej lub ciepłej wody
Pozostałe składniki (w kolejności dodawania):
- 2 łyżki oleju lub ghee
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 450 g zielonego groszku (można użyć groszek z puszki)
- 150 ml wody
- 6 szt. pomidorów sparzonych, obranych ze skóry i drobno pokrojonych lub 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Zalewa do pulpetów:
Pozostałe składniki (w kolejności dodawania):
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe