Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem to inspirowany kuchnią tajską oryginalny deser na bazie małych perełek tapioki i mleka kokosowego serwowany z musem rabarbarowym. Perełki tapioki to ciekawy orientalny składnik, uzyskany z mąki z korzenia manioku. Białe kuleczki po ugotowaniu zamieniają konsystencję na żelową i przeźroczystą, stając się atrakcyjnym składnikiem deserów i napojów. Tapioka znana jest głównie w Europie jako składnik popularnej herbaty Bubble Tea. Do herbaty używa się dużych kulek tapioki, natomiast małe kulki tapioki są wykorzystywane jako baza do deserów. Przed dodaniem do deseru perełki tapioki gotuje się w słodzonym mleku kokosowym. Taki deser jest nie tylko bardzo smaczny ale także bardzo pożywny. Jako dodatek do tapioki Magda proponuje mus z rodzimego rabarbaru (który właśnie pojawił się w sklepach) oraz czarny mak nadający daniu intrygujący wygląd.
Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 35 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Pudding
- 1/4 szklanki tapioki perełki małej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- laska wanili
- 2 łyżeczki maku
Mus:
- 1/2 kg rabarbaru
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (wersja wegańska)
Ingredients
Pudding
Mus:
|
Instructions
- Wykonujemy mus: W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy rabarbar i prażymy aż rabarbar zmięknie i puści soki, dodajemy imbir i blendujemy. Zależy nam na gładkim musie bez włókien, dlatego możemy przetrzeć go przez sito.
- Pudding: W garnku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem i dodajemy tapiokę, gotujemy 30 min, aż tapioka zrobi się przejrzysta.
Share this Recipe