Prep Time | 50 minut |
Passive Time | 8 godzin |
Servings |
|
Ingredients
- 300 g ryżu okrągłoziarnistego
- 1,25 litra mleka
- 1 laska wanilii
- 3 kostki cukru
- 200 gram cukru
- 6 szt. jajek
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli
Ingredients
|
|
Instructions
- Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Do żeliwnego garnka wlej wodę do ¾ wysokości i zagotuj.
- Ryż opłucz pod bieżącą wodą i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 2 minuty. Następnie odsącz ryż na durszlaku.
- Do garnka wlej 2 łyżki wody, aby mleko nie przywierało i wlej mleko. Trzy łyżki mleka wlej do miseczki i zachowaj na później.
- Przetnij wanilię na pół, wyskrob nasionka i wrzuć do mleka. Następnie dodaj cukier, masło i szczyptę soli. Całość doprowadź do wrzenia i wsyp ryż. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika na pół godziny.
- W międzyczasie przygotuj karmel. Do formy puddingowej włóż kostki cukru, dodaj 500 ml wody i podgrzej. Uważaj żeby karmel się nie przypalił. Kiedy będzie miał złoty kolor zdejmij go z ognia i poruszaj naczyniem w górę i w dół, aby rozprowadzić karmel po jego ściankach. Odstaw do wystudzenia.
- Weź miskę z 3 łyżkami mleka, dodaj sześć żółtek i wymieszaj.
- Wyjmij garnek z piekarnika, przełóż ryż do miski i wyjmij laskę wanilii.
- Do przestudzonego ryżu wlej żółtka z mlekiem i wymieszaj. Następnie przełóż całość do formy z karmelem i uklep. Przykryj ściereczką i wstaw na 8 godzin do lodówki. Wstaw foremkę do gorącej wody, aby karmel trochę się roztopił i nie przywierał do brzegów naczynia. Odwróć foremkę i przełóż pudding na talerz.
Share this Recipe