Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. pstrąga cały, wypatroszony i oczyszczony
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej do obsypania ryby
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 6 szt. grzybów shitake suszonych, wymoczonych w gorącej wodzie przez 10 min
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 szt. cebuli młodej, pokrojone w talarki
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 2 łyżki soku z limonki
Do podania:
- kilka liści sałaty lodowej pocietych w paski
Ingredients
Sos:
Do podania:
|
Instructions
- Grzyby odcedzić zostawiając 1/2 szklanki wody po grzybach, pokroić je w paski.
- Rybę nasolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką.
- W dużej patelni rozgrzać olej.
- W międzyczasie przygotować sos mieszając wodę z moczenia grzybów z sosem sojowym, octem i cukrem. Mieszankę wlać do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia.
- Mąkę wymieszać z sokiem z limonki i wlać do sosu. Doprowadzić do ponownego zawrzenia i zgęstnienia sosu. Zestawić z ognia.
Share this Recipe