Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. pstrąga całego, oczyszczonego lub 4 małe filety
- 2 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 4 plastry ananasa pokrojonego w kawałki
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 50 ml soku z ananasa
- 150 ml bulionu rybnego lub wody
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana wymieszanej z 2 łyżkami wody
- kilka liści selera lub szczypior z dymki, do dekoracji
- 3 łyżki oleju do smażenia
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Przygotować bulion rybny: wycięte podczas filetowania kawałki ryby łącznie z głowami i skórą zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Przecedzić wywar. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
- Filety rybne pokroić w paski.
- Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju, jak zadymi zmniejszyć płomień i wrzucić rybę. Smażyć od czasu do czasu mieszając, gdy lekko się zrumieni. Wyjąć na talerz.
- Rozgrzać ponownie w woku 1 łyżkę oleju iw rzucić czosnek z selerem naciowym i podsmażać mieszając 1 minutę.
- Wlać do woka sok z ananasa, wywar rybny (lub wodę) i sos sojowy.
- Zagęścić sos mąką ziemniaczaną i wymieszać.
- Pogotować jeszcze chwilę i dołożyć usmażone kawałki ryby.
- Podgrzać wszystko ale już nie mieszać aby nie pokruszyć delikatnych kawałków ryby.
Share this Recipe