Przejdź do treści

Przygotowanie mięsa do zmiękczania / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Przygotowanie mięsa do zmiękczania / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Udało mi się zdobyć sposób z chińskiej restauracji na zmiękczanie mięsa, a dokładniej jak przygotować i pokroić mięso. Bardzo przydatna rada.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Passive Time 12 godzin
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 szt. piersi kurczaka dużej
  • 2 szt. białka jajka
  • 2 łyżeczki mąka kukurydziana lub ziemniaczanej
Prep Time 30 minut
Passive Time 12 godzin
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 szt. piersi kurczaka dużej
  • 2 szt. białka jajka
  • 2 łyżeczki mąka kukurydziana lub ziemniaczanej
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Przed krojeniem mięsa należy je wsadzić do zamrażalnika na czas od 1 do 2 godzin, tak aby nie zamarzło "na kość" tylko było zwarte.
  2. Następnie po wyjęciu kroimy ostrym, długim nożem na dość cienkie plasterki wielkości listka laurowego.
  3. Tak przygotowane mięso natychmiast wstawiamy do lodówki, żeby nie rozmroziło się zbyt raptownie.
  4. Przygotowujemy zalewę do zmiękczania z 2 białek i 2 łyżeczek płaskich mąki kukurydzianej. Całość mieszamy z pokrojonym mięsem i wstawiamy na wieczór do lodówki. W trakcie zmiękczania 2-3 razy mieszamy, można dodać odrobinę wody.
  5. Tak przygotowane mięso używamy do przygotowania wszelkich potraw chińskich. Można zrobić to samo z mięsem z indyka, wieprzowiną lub wołowiną. Zawsze poprawia nieznacznie gęstość mięsa i nie klei się do woka.
Share this Recipe