Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 12 godzin |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka dużej
- 2 szt. białka jajka
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana lub ziemniaczanej
Ingredients
|
|
Instructions
- Przed krojeniem mięsa należy je wsadzić do zamrażalnika na czas od 1 do 2 godzin, tak aby nie zamarzło "na kość" tylko było zwarte.
- Następnie po wyjęciu kroimy ostrym, długim nożem na dość cienkie plasterki wielkości listka laurowego.
- Tak przygotowane mięso natychmiast wstawiamy do lodówki, żeby nie rozmroziło się zbyt raptownie.
- Przygotowujemy zalewę do zmiękczania z 2 białek i 2 łyżeczek płaskich mąki kukurydzianej. Całość mieszamy z pokrojonym mięsem i wstawiamy na wieczór do lodówki. W trakcie zmiękczania 2-3 razy mieszamy, można dodać odrobinę wody.
- Tak przygotowane mięso używamy do przygotowania wszelkich potraw chińskich. Można zrobić to samo z mięsem z indyka, wieprzowiną lub wołowiną. Zawsze poprawia nieznacznie gęstość mięsa i nie klei się do woka.
Share this Recipe