Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.
Prep Time | 1/2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej lub orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli do smaku
- 3 łyżki oleju lub ghee
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli grubo posiekanej
- 2 pęczki liści szpinaku świeżych, ostatecznie mrożonych
- 1/2 ząbki czosnku posiekane lub wycisnięte przez praskę
- 1 szt. papryczki chili posiekanej
- 1 łyżka pasty curry ostrej (pikantnej) lub więcej wg. gustu
- 1 szklanka pomidorów posiekanych, bez skóry (mogą być z puszki)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 250 g krewetek surowych (użyć ugotowanych, ale są gorsze)
- szczypta soli do smaku
Ingredients
Ciasto:
Sos:
|
|
Instructions
- Najpierw zarabiamy ciasto na placuszki: Obie mąki i sól mieszamy w misce z olejem i gorącą wodą i zostawiamy do odstania na czas kiedy robimy sos.
- Robimy sos: na rozgrzany olej wrzucamy: cebule, szpinak, czosnek, paprykę i mieszamy przez około 3-4 minuty.
- Dodajemy pastę curry, pomidory i mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do 5 minut
- Zdejmujemy z ognia i wrzucamy krewetki. Mieszamy aż się zrobią różowe. Sos gotowy. Przyprawiamy do smaku solą, czy curry aby osiągnąć pożądana ostrość.
- Teraz placuszki: 1. Wyjmujemy ciasto z miski i zagniatamy aż będzie gładkie. Powinno być twardsze niż na makaron.
- Formujemy wałek o średnicy około 6-8 cm. Kroimy go na pół, jeszcze raz na pół itp. aż osiągniemy 8 plastrów.
- Rozwałkowujemy każdy plaster bardzo cienko.
- Rozgrzewamy olej do bardzo gorącej temperatury. Oleju musi być na tyle dużo żeby placek pływał a nie leżał na dnie patelni. Smażymy placuszki.
- Odsączamy placuszki na papierowym ręczniku.
- Podajemy osobno sos i osobno placki ułożone jeden na drugim. Bierzemy po jednym placku na talerz, niewielką ilość sosu, odłamujemy kawałek i jemy. Nie polecam kładzenia sosu od razu na cały placek bo nasiąka i nie jest taki smaczny jak wtedy kiedy jest chrupiący. Smacznego!
Share this Recipe