Polenta z grzybami shitake to połączenie tradycyjnej włoskiej potrawy z japońskim sosem grzybowym. Gęsta kukurydziana kaszka jest w naszym przepisie przygotowana na bulionie z grzybów shitake (zob. przepis na shitake dashi). Polentę serwuje się z przyprawionym w stylu japońskim sosem z 2 rodzajów grzybów shitake (z puszki i suszonych). Polenta z grzybami shitake to danie danie, które możemy zaserwować na śniadanie, kolację lub lunch. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić masło użyte w przepisie oliwą lub margaryną.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Polenta:
- 1 litr bulionu z grzybów shitake (możesz użyć wody po namaczaniu shitake)
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej do polenty
- 50 g parmezanu startego
- 50 g masła w wersji wege użyj oliwę z oliwek lub margarynę
Grzyby shitake:
- 150 g grzybów shitake z puszki
- 4-5 szt. grzybów shitake suszonych (dużych)
- 50 g masła w wersji wege użyj oliwę z oliwek lub margarynę
- 1 łyżeczka pasty miso jasnej
- 1 ząbek czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka mirinu
- 1 łyżka oleju sezamowego
Do posypania:
- natka pietruszki
Ingredients
Polenta:
Grzyby shitake:
Do posypania:
|
Instructions
- Bulion shitake możemy przygotować z kostki lub wykonać go samodzielnie z wody po namaczaniu grzybów shitake. Grzyby wkładamy do garnka z 1 litrem wody i moczymy 20 minut. Następnie wstawiamy garnek na ogień, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, wyjmujemy grzyby. Na koniec solimy do smaku (ok. 1 łyżeczki).
- Do wrzącego bulionu wsypujemy kaszkę kukurydzianą, gotujemy mieszając aby kaszka się nie przypaliła, kiedy bardzo zgęstnieje zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i masło, mieszamy.
- Grzyby z puszki odsączamy, suszone namaczamy i odsączamy, osuszamy i kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z pastą miso, dodajemy czosnek i grzyby. Smaży ok. 5 min, dodajemy sos sojowy i mirin, smażymy na chrupko.
Share this Recipe