Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami to błyskawiczne, efektowne i pyszne danie, które można podawać z powodzeniem podczas uroczystych okazji. Polędwiczki można zastąpić piersią kurczaka ale wtedy mięso nie jest już tak delikatne i miękkie.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g polędwiczek z kurczaka ewentualnie piersi kurczaka
- 2 szt. śliwek czerwonych okrągłe, niezbyt miękkie, pokrojone w ósemki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 4 łyżki sosu śliwkowego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżeczka sosu chili
- 4 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1/2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
|
Instructions
- Polędwiczki pokroić w paski, zalać marynatą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Share this Recipe