Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym to apetycznie wyglądająca ciemno-brązowa potrawa z polędwiczki wieprzowej z cebulą i imbirem. Danie jest lekko pikantne ale możemy je podostrzyć dodając więcej papryczek chili. Danie podawać jako samodzielny posiłek z gotowanym ryżem jaśminowym lub makaronem, może być także serwowane jako składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Składniki 1
- 300 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
Składniki 2
- 3 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Ponadto
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1/3 szklanki wody
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany, do przybrania
Ingredients
Składniki 1
Składniki 2
Ponadto
|
Instructions
- W drugiej misce wymieszać Składniki 2 (pokrojoną cebulę, imbir, ciemny sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy). Marynować przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Share this Recipe