Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon
Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon to krótko duszona polędwica wieprzowa podawana na japońskim makaronie. Bardzo proste do wykonania i bardzo smaczne danie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
  • 400g polędwiczki wieprzowej
  • 1/2paczki makaronu Udonugotowany tuż przed podaniem
  • 3szt. grzybów shitake
  • 1szt. cebulipokrojonej w półplasterki
  • 1szt. cukinimała, pokrojona w 1 cm półtalarki
  • 2łyżki cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 2łyżki oleju do smażenia
Marynata do mięsa:
Instructions
  1. Polędwicę pokroić w cienkie paski i zalać wymieszaną marynatą. Włożyć mięso do lodówki na godzinę.
  2. Grzyby zalać 1 szklanką wrzątku i moczyć przez 15 minut. Wyjąć i pokroić w cienkie słupki odrzucając twarde ogonki. Wodę po grzybach zachować.
  3. W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i krótko smażyć mieszając. Po chwili dodać grzyby i wodę z moczenia grzybów i dusić przez 5 minut.
  4. Dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minut.
  5. Dodać zamarynowane mięso wraz z marynatą i gotować przez następne 3-4 minuty.
  6. Danie gotowe, podawać na makaronie udon udekorowane posiekaną dymką.