Przejdź do treści

Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon
Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon to krótko duszona polędwica wieprzowa podawana na japońskim makaronie. Bardzo proste do wykonania i bardzo smaczne danie.
Votes: 4
Rating: 4.25
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Passive Time 1 godzina
Servings
osoby
Ingredients
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 1/2 paczki makaronu Udon ugotowany tuż przed podaniem
  • 3 szt. grzybów shitake
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 1 szt. cukini mała, pokrojona w 1 cm półtalarki
  • 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata do mięsa:
Prep Time 30 minut
Passive Time 1 godzina
Servings
osoby
Ingredients
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 1/2 paczki makaronu Udon ugotowany tuż przed podaniem
  • 3 szt. grzybów shitake
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 1 szt. cukini mała, pokrojona w 1 cm półtalarki
  • 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata do mięsa:
Votes: 4
Rating: 4.25
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Polędwicę pokroić w cienkie paski i zalać wymieszaną marynatą. Włożyć mięso do lodówki na godzinę.
  2. Grzyby zalać 1 szklanką wrzątku i moczyć przez 15 minut. Wyjąć i pokroić w cienkie słupki odrzucając twarde ogonki. Wodę po grzybach zachować.
  3. W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i krótko smażyć mieszając. Po chwili dodać grzyby i wodę z moczenia grzybów i dusić przez 5 minut.
    Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon
  4. Dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minut.
    Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon
  5. Dodać zamarynowane mięso wraz z marynatą i gotować przez następne 3-4 minuty.
    Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon
  6. Danie gotowe, podawać na makaronie udon udekorowane posiekaną dymką.
    Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon
Share this Recipe