Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 25 cm pora zielonej części
- 1 szt. cebuli dymki
- 1 szt. marchewki
- 5 szt. grzybów mun
- 1 szt. papryki czerwonej lub innego koloru
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej, posiekanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wina ryżowego
- 2 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sos:
- 1 łyżka pomidorów pokrojonych w kostkę lub koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 3 łyzki wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu sojowego ugotowanego (zalanego na 3 minuty wrzątkiem)
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Składniki marynaty mieszamy z drobno pocięta polędwiczką i odstawiamy na 30-60 min.
- W międzyczasie kroimy warzywa. Wedle uznania:)
- Po tym czasie odsączamy polędwice i smażymy ja w woku na 3 łyżkach oleju metodą stir-fry (ciągle mieszając).
- Resztę marynaty wykorzystamy jako podstawę do sosu. Dodajemy składniki sosu z pozostałą marynatą i odstawiamy.
- Smażymy warzywa, dodajemy usmażone mięso. Całość zalewamy sosem i gotujemy do zgęstnienia. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego!
Share this Recipe