Podpłomyki z jagnięciną to danie w stylu indyjskim, które możemy serwować jako przekąskę lub lekki obiad. Chrupiący podpłomyk z nadzieniem z mielonej jagnięciny dobrze doprawionej hinduskimi przyprawami. Do tego pieczona papryczka chili i bakłażan. Wszystko podane ze świeżymi ziołami i sosem cytrynowo-jogurtowym. Danie zdrowe, lekkie i bardzo smaczne!
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 szklanki wrzątku
FARSZ:
- 250 g mielonej jagnięciny
- garść świeżej kolendry posiekanej
- kilka szczypt pieprzu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 szt. papryczki chili świeżej (np. habanero), pocietej w plastry
- kilka liści szałwi
- 8 plastrów bakłażana opcja
SOS:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
ŚWIEŻE ZIOŁA
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej mięty
Ingredients
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
FARSZ:
SOS:
ŚWIEŻE ZIOŁA
|
Instructions
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę i stopniowo zagniatając wlewamy wrzątek. Ciasto będzie miało delikatną, lekko plastelinową konsystencję. Zagniecione ciasto odstawiamy na kwadrans do odpoczęcia.
- Przygotowujemy farsz, do jagnięciny dodajemy wyciśnięty czosnek, suszone przyprawy i kolendrę (bez papryczki chili i szałwii).
- Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Uzyskamy 4-5 placków. Na papier do do pieczenia wykładamy ciasto a na nim układamy jagnięcinę, bakłażana, pociętą w plastry papryczkę chili i listki szałwii.
Share this Recipe