Plastry wieprzowiny na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 14 ocen

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie, kolejny odświeżony przepis z serii “Moje ulubione przepisy” . Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność.

PLASTRY WIEPRZOWINY NA OSTRO DANIE SMAŻONE DEEP-FRY I STIR-FRY

Danie to przygotowane jest zarówno metodą deep-fry jak i stri-fry. Zastosowanie obu technik w jednym daniu jest bardzo częste w kuchni chińskiej. W metodzie tej mięso w cieście smaży się w głębokim oleju (deep-fry), następnie przesmaża się w woku (stir-fry) warzywa i łączy się z sosem oraz wcześniej usmażonym mięsem. W ten sposób mięso jest chrupkie i doskonale wchłania sos, tak przygotowane danie ma też niezwykle apetyczny wygląd. Plastry wieprzowiny na ostro i inne tego typu dania chińskie należy przygotowywać tuż przed podaniem, ponieważ dodany sos w krótkim czasie rozmiękczy ciasto i mięso straci chrupkość. Jest to mój ulubiony sposób przygotowania chińskich dań. Bardzo polecam!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
20minut
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Chili przekroić na pół, wyjąć nasiona, posiekać, imbir drobno posiekać, czosnek wycisnąć.
  2. Pokroić polędwiczkę w plastry grubości 0,5cm. Wymieszać z marynatą odstawić na 20 min.
  3. Z mąki kukurydzianej i wody rozrobić rzadkie ciasto. Dodawać po trochu wodę aż uzyskamy ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. Połączyć z zamarynowanym mięsem.
  4. Rozgrzać w woku olej do głębokiego smażenia. Smażyć kawałki mięsa porcjami aż się lekko zarumienią.
  5. Wyjąć mięso, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
  6. Umyć wok, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać. Wrzucić chili, czosnek i i imbir, smażyć mieszając kilkanaście sekund.
  7. Dodać mięso, smażyć krótko mieszając. Wlać sos, wszystko wymieszać i podgrzewać krótko aż potrawa się zagrzeje.
  8. Danie gotowe, serwować z ryżem jaśminowym.