Ocena ze starego portalu: 4,86 / 14 ocen
Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie, kolejny odświeżony przepis z serii "Moje ulubione przepisy" . Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność.
Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie, kolejny odświeżony przepis z serii "Moje ulubione przepisy" . Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność.
PLASTRY WIEPRZOWINY NA OSTRO DANIE SMAŻONE DEEP-FRY I STIR-FRY
Danie to przygotowane jest zarówno metodą deep-fry jak i stri-fry. Zastosowanie obu technik w jednym daniu jest bardzo częste w kuchni chińskiej. W metodzie tej mięso w cieście smaży się w głębokim oleju (deep-fry), następnie przesmaża się w woku (stir-fry) warzywa i łączy się z sosem oraz wcześniej usmażonym mięsem. W ten sposób mięso jest chrupkie i doskonale wchłania sos, tak przygotowane danie ma też niezwykle apetyczny wygląd. Plastry wieprzowiny na ostro i inne tego typu dania chińskie należy przygotowywać tuż przed podaniem, ponieważ dodany sos w krótkim czasie rozmiękczy ciasto i mięso straci chrupkość. Jest to mój ulubiony sposób przygotowania chińskich dań. Bardzo polecam!Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 3 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, posiekanych
- 0,5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 6 ząbków czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1 szt. jajka
- 1/2 łyżeczkI soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1 łyzeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka oleju arachidowego
- 3 łyżki wody
Ciasto:
- 4 łyżki mąka kukurydziana
- trochę wody
Sos:
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu chili lub więcej według gustu
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe